27. joulukuuta 2011

Kaurasämpylät




Näitä sämpylöitä meillä tehdään joka viikko. Isännän lemppari leipää. Ja tosi helppo tehdä.

6dl  Vettä
4dl  Maitoa
1,5pss  Kuivahiivaa
3rkl  Siirappia
3tl  Suolaa
4dl  Kaurahiutaleita
18-19dl  Kaurainen sämpyläjauho
1/2dl  Öljyä

Mittaa kaikki aineet yleiskoneeseen. Vesi saa olla kädenlämpöistä ja maidon laitan jääkaappikylmänä. Sekoita ensin 3min. yleiskoneen pienellä teholla ja sitten 8min. nopealla teholla. Anna seistä 30min. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja pyörittele sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota pellillä 30min. Tämän jälkeen paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10-12 minuuttia. Itse pirskottelen hieman vettä sämpylöiden päälle ennen uuniin laittamista, jotta kuori olisi hieman rapeampi. Meillä ohjeesta tulee 18 isoa sämpylää, pieniä tulee varmasti ainakin tuplamäärä.

4 kommenttia:

  1. Hei, onko kaurajauhot, pelkkää kauraa....ja onko määrä ( 21 dl ), yli kaksi 400gr pussillista ( Provena clutein free ), oikein ? Oletko tehnyt pienempiä annoksia , jos , puolitetaanko kaikki ainekset suoraan ? Kiitos vastauksesta :)
    T: Kivisämpylä :D
    Ps. Kiva kun olet jaksanut jakaa kokemuksiasi kanssamme :)

    VastaaPoista
  2. Kivisämpylä kiva kuulla aina palautetta. Tossa juuri tein itse tämän satsin sämpylöitä ja mittailin samalla desit. Eli tähän määrään meni jauhoja 18,5dl (grammoina olen laittanut 1300g) eli pulitettuna se olisi hieman päälle 9dl. Päivitänkin tuon ohjeen samalla, kun olen hieman jauhojen määrää vähentänyt tässä moneen kertaan näitä leiponeena.
    Itse käytän noita sunnuntain kaurajauhoja, jotka ovat vehnäjauhoa jossa kauraleseitä. Itsellä ei ole kauheasti kokemusta noista gluteenittomista jauhoista. Mutta suht samat määrät laittaisin. Toivottavasti tästä oli apua.

    VastaaPoista
  3. Minulla oli vain yksi pussillinen kaurajauhoja, joten jouduin lisäämään muita j
    auhoja (=hiivaleipäjauhoja). Lopputulos oli kovin hajoava sämpylä. Jos teen aivan ohjeiden mukaisesti, olisiko lopputulos parempi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fiksasin tuohon ohjeeseen tuon jauhon nimen oikein, koska käytän noita kauraisia sämpyläjauhoja. Ja noissa jauhoissa on vehnäjauhoa ja kauraa. Tuo kaurajauho saattaa olla hieman harhaan johtava. Itse en ole noita ihan pelkkiä kaurajauhoja käyttänyt.

      Poista