12. lokakuuta 2014

Loisto Patonki

Viime viikolla sain kovasti odottamani leipäkirjan nimeltään Teemun ja Markuksen Leipäkirja. Heillä on ihana pieni leipomo Helsingissä Patiserie Teemu ja Markus. Aina siellä ollessa tulee haettua ihania leipiä sieltä. Mietinkin kerran, et jos vaan saisi noita ohjeita ni vois itekki kokeilla leipoa niitä.
Ja uudesta kirjasta ensimmäinen kokeilu oli patongit. Tekemiseen meni kyllä kaksi päivää, mutta oli aivan mielettömän hyviä. Ihanan rapea kuori ja sisältä tosi pehmeä.Tässä ohje
3 leipää

Raski
6,25dl  Vehnäjauhoja
n.6g  Kuivahiivaa
3dl  Kylmää vettä

Taikina
6,25dl  Vehnäjauhoja
n.6g  Kuivahiivaa
2,5tl  Suolaa
2,5dl  Kylmäävettä

Tee raski yhdistämällä kulhossa jauhot ja hiiva ja lisäämällä sitten kylmä vesi. Anna levätä peitettynä huoneenlämmössä yön yli tai vähintään 8 tuntia.
Jos teet raskin leipomispäivänä, käytä kädenlämpöistä vettä ja anna raskin levätä 2-3 tuntia.

Tee taikina sekoittamalla jauhot, hiiva, suola ja valmis raski kulhossa. Vaivaa käsin tai yleiskoneen pienimmällä teholla1-2min. Lisää kylmä vesi taikinaan vähitellen.
Vaivaa taikinaa hieman voimakkaammin 18 min, kunnes se on kiiltävää ja muotoutunut kulhoon palloksi. Taikinan kosteus on oikea, kun se tarttuu hieman kulhon pohjaan. Siirrä taikina kevyesti jauhotettuun kulhoon ja anna nousta peitettynä 45 minuuuttia.

Ota taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja jaa kolmeen osaan. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja.  Pyöritä taikinaa voimakkaasti pöytää vasten ja venytä samalla siten, että muodosta tulee pitkä ja tasainen noin 45-50 cm pitkä. Nosta valmiit patongit kevyesti jauhotetulle pellille. Itse käytin patonkipeltiä) Kohota peitettynä noin 20 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun patongit ovat kohonneet, jauhota niiden pinta ja tee kunkin pintaan kolme viiltoa.
Laita patongit uuniin ja paista 25 minuuttia. Voit myös lisätä uunin pohjalle kuumaa vettä, jos tahdot, että leipien kuoresta tulee rapea.
Jäähdytä ritilällä, ilman liinaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti