17. marraskuuta 2015

Pataleipä

Ihana pataleipä. Helppo tehdä eikä vaadi vatkailua, aineet vain sekaisin ja jääkaappiin nousemaan. Ja aamulla paistoon. Loistava tapa tehdä tuoretta leipää viikonloppu aamuisin.


Ohje
2dl  Ruisjauhoja
5dl  Vehnäjauhoja
0,5tl  Kuivahiivaa
2tl  Suolaa
3,5 - 4dl Vettä

Sekoita kulhossa kuivataineet ja lisää sekaan 3,5dl vettä. Jos taikina tuntuu liian paksulta lisäile loppu 0,5dl vettä pienissä osissa. Laita kelmu tiiviisti kulhon päälle ja jätä huoneenlämpöön 12-18 tunniksi esim yön yli.
Nostatus ajan jälkeen kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pallo. Laita taikina kohoamaan kunnolla jauhotettuun kulhoon vielä noin 30 minuutiksi. Samalla laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja nosta pata sinne lämpiämään. 
Puolentunnin kuluttua nosta taikina kuumaan pataan. Paista kansi päällä 30-35 min. Ja vielä ilman kantta 15-20 min. 
Kaada leipä pöydälle esim pyyhkeen päälle tai ritilälle jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti