20. huhtikuuta 2014

Sitruunatartaletti

Olin lomailemassa Pariisissa muutama viikko takaperin ja siellähän tuli herkuteltua kaikenlaisilla leivoksilla ym. Ja tartaletit oli yksi niistä. Nyt pääsiäisenä tuli hyvä hetki kokeilla tehdä niitä ja tuo sitruuna-marenki versio on omaan makuun se kaikkein herkuin. Ja hyvää tulikin.


Pohja (8kpl)
100g  Voita
1dl  Sokeria
3dl  Vehnäjauhoja
1tl  Vaniljasokeria
1  Muna

Yhdistä kuivat aineet ja nypi huoneen lämpöinen voi sekaan. Lisää sekaan muna. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita kelmuun käärittynä jääkaappiin lepäämään noin tunniksi.
Kun taikina on viilentyny kauli ohueksi ja painele vuokiin. Laita pala leivinpaperia taikinan päälle ja siihen esim. kuivia herneitä painoksi. Paista 180 asteessa 10min ja laske lämpötila 120 asteeseen ja paista vielä15-20min ilman painoja. Jäähdytä.

Sitruunatäyte (7kpl)
2  Keltuaista
0,75dl  Sokeria
2dl  Maitoa
1  Sitruunan kuori ja mehu
1rkl  Maissitärkkelystä tai perunajauhoja

Kiehauta 1,5dl maidosta ja nosta pois levyltä. Vaahdota sokeri ja keltuainen. Lisää maito ohuenanauhan keltuaisvaahtoon koko ajan sekoittaen. Lisää sekaan sitruunanmehu ja kuoriraaste. Kaada kattilaan ja kuumenna kihumispisteeseen. Sekoita 0,5dl maitoa ja maissitärkkelys/perunajauho. Kaada seos kattilaan ja sekoita koko ajan. Kiehauta ja keittele muutama minuutti, kunnes kiisseli sakenee. Kaada seos murokuppeihin ja nosta jääkaappiin jähmettymään. Jähmettyy hyvin nopeasti jäähtyessä.

Italialainen marenki
2  Valkuaista
1rkl  Sokeria
1dl  Sokeria
0,25dl  Vettä

Vatkaa valkuaiset ja 1rkl sokeria kevyeksi vaahdoksi. Keitä 1dl sokeria ja vesi 121 asteiseksi. Lisää sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan sekoittaen. Jatka vatkaamista, kunnes seos on jäähtynyt.
Pursota sitruunatäytteen päälle. Polta pinta kauniin väriseksi kaasutohottimella.


Pursota marenki jähmettyneen sitruunatäytteen päälle. Polta marengin pinta kaasutohottimella kauniin väriseksi.

2 kommenttia:

  1. Näistä tykkäisin varmasti minäkin! Testiin menee

    VastaaPoista
  2. Tätäpä täytyy testata ensi viikolla, kun appivanhemmat tulevat kylään. Laitan linkin tästä omaan blogiinikin, kunhan leipomiset ovat valmiita. :) http://pullapaivitys.blogspot.fi/

    VastaaPoista