27. heinäkuuta 2014

Pavlova eli marenkikakku

Nimppari kahveelle jotain herkkua ajattelin leipoa. Pitkään mietin mikä olisi ihanan kesäistä herkkua. Sitten tuli pyyntö eräille synttäreille allergikolle pavlova pohja, kun tätä herkkua ei ole tullut koskaan tehtyä niin pitihän se ensin testata. Ja mitä herkkua olikin. Niin kesäistä, ku päälle laitta tuoreita marjoja. Ja ihanan kevyen oloista, ei täytä ollenkaan samalla lailla, kuin täytekakku.

Pohjan jouduin tekemään edellisenä iltana. Säilytin sen kakkukuvun alla ja laitoin vielä sokeripaloja sinne ettei varmasti kosteus pääse pilaamaan marenkipohjaa. Näillä kosteusprosenteilla, kun saattaa käydä huonosti. Ja pohja oli seuraavana päivänä oikein loistavassa kunnossa vielä.


Pohja
4  Munan valkuaista
2,5dl  Sokeria
ripaus  Suolaa
2tl  Peruna- tai maissitärkkelystä
1tl  Omenaviinietikkaa tai sitruunamehua

Kuumenna uuni 125 asteeseen ja piirrä leivinpaperille sopivan kokoinen ympyrä.
Erottele valkuaiset kulhoon ja vatkaa höttöiseksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista ja suola, kokoajan vatkaten. Sekoita loppusokerin joukkoon perunajauho. Lisää seos vaahtoon edelleen vatkaten. Vatkaa seosta, kunnes se on kovaa ja kiiltävän valkoista. Lisää sitten etikka tai sitruunamehu.
Levitä marenkivaahto leivinpaperille ympyrän sisään. Jätä keskelle matalampi kohta, jonka saat täyttetyä valmiina kermavaahdolla. Helpoiten marenkivaahdon levittely onnistuu kuumassavedessä lämmitetyllä metallilusikalla tai -lastalla. 
Kypsennä pohjaa uunin alatasolla 1,5 tuntia. Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen, kuin täytät sen.

Täyte
4dl  Kermaa
1dl  Maustettua rahkaa
3tl  Sokeria
Marjoja, hedelmiä ym....

Vaahdota kerma ja sokeri. Lisää rahka joukkoon. Levitä marenkipohjan päälle. Lisää marjoja tai hedelmiä haluamasi määrä kermavaahdon päälle. 
Täyttö kannattaa suorittaa vasta hieman ennen tarjoilua, ettei marenkipohja ala vettyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti