28. tammikuuta 2014

Karjalanpiirakat

Nämä ovat kyllä sellaista herkkua että. Meillä on ollut aina tapana tehdä jouluksi ja juhliin. Itse on oman äidin kanssa tullut pienestä asti karjalanpiirakoita leivottua. Omaan taloonkin piti leivinuuni saada sitä varten, että voi karjalanpiirakat siellä paistaa. Mielestäni niistä tulee leivinuunissa kaikkein parhaimman makuisia. Omissa piirakoissa on ohut pohja ja reilusti täytettä.



Piirakkataikina (n.60kpl)

4dl  Vettä
4tl  Suolaa
450g  Ruisjauhoja
150g  Vehnäjauhoja

Sekoita kylmään veteen jauhot ja suola. Vaivaa tasaiseksi. Laita kelmuun tai pussiin odottelemaan. Ja laita puuro tulemaan. Samalla, kun keittelet puuroa tee pohjat valmiiksi. Tee taikinasta pitkä pötkylä ja peitä se pussilla. Leikkaa sopiviksi paloiksi ja pyörittele palloiksi ja laita samantien pussi niiden päälle. Pussi estää taikinaa kuivumasta. Kauli palloista haluamasi kokoisia pyöreitä tai soikeita pohjia. Laita nekin muovin alle ja ripottele jauhoja pohjien väliin.

Puuro
3l  Maitoa (punaista)
2tl  Suolaa
6dl  Puuroriisiä
3rkl  Voita
4  Munaa

Keitän puuron puurokattilassa niin laitan maidon suoraan kattilaan ja kuumennan se, jonka jälkeen lisään puuroriisin, suolan ja voin. Keittele puuro valmiiksi. Jäähdytä hieman. Sekoita joukkoon munat.
Laita pohjan päälle haluamasi määrä puuroa ja taita reunoja päälle ja rypytä. Siirrä sivuun odottamaan. Voit hieman muovia laittaa myös näiden päälle.
Paista 250-300 asteessa, kunnes piirakka saa hieman väriä.
Voitele sulalla voilla tai pyöräytä piirakka voi-maito seoksessa (lämmitä maito ja voi mikrossa).
Nosta vetäytymään hetkeksi ja herkuttele.

2 kommenttia:

  1. Karjalanpiirakat on ihania! Ja oot tehny niistä tosi kauniin näköisiä, sievät rypyt.
    Saisinkohan aikaseks yrittää tehä noita... oon joskus vuonna kivi ja kirves anopin kans leiponu karjalanpiirakoita, silloin tuntuivat melko isotöisiltä.
    Mutta on ne toisaalta sen arvosia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sumi ei niis sit kuitenkaan niin kauheen iso homma oo. Ei muuta ku tekemään. Ja kyl se maku on koko homman arvonen.

      Poista